T Boeken Decorte Tisoftisni

Tis of tisni. Over Jan Decorte


Tis of tisni. Over Jan Decorte is een kleurrijk fresco over leven en werk van een radicaal theaterkunstenaar. Met bijdragen van Eric De Kuyper, Chris De Stoop, Ann-Sofie Dekeyser, Marianne Van Kerkhoven, Thomas Crombez, Isolde Vanhee, Luk Van den Dries, Klaas Tindemans, Erwin Jans, Bart Meuleman, Christophe De Boeck, Pieter T’Jonck, Erwin Jans, Bernard Van Eeghem, Louise Van den Eede en Johan Wambacq en getuigenissen van tientallen kunstenaars. Rijk geïllustreerd.

Verschijnt 13 oktober 2017. Formaat 21 x 28 cm, ca. 304 blz., € 34,95. I.s.m. het Kaaitheater.

Presentatie:
- vrijdag 13 oktober 2017, in het Kaaitheater, Brussel
- ter gelegenheid van de première van Stand Down, de nieuwe productie van Jan Decorte/Bloet & Black Box Revelation

Jan Decorte is geen theatermaker maar een theaterkunstenaar. Wat is het verschil? De kunstenaar máákt niet, hij ís. Al wat hij of zij onderneemt, vloeit voort uit die ene existentiële bron die zijn of haar hele leven doordesemt. Decorte ís.

Jan Decorte (°9 mei 1950) is nu bijna een halve eeuw actief als theaterkunstenaar. Hij is auteur, regisseur, acteur, scenograaf,… Stond aan het begin van de Vlaamse Golf. Is bejubeld én verguisd. Een ‘Warholiaanse’ mediafiguur.

Maar een boek over Decorte? Een analyse van de thema’s in zijn imposante oeuvre, een beschrijving van zijn turbulente leven? Het bestond niet. Dat had wellicht te maken met zijn dwarse karakter. Hij wou niet, of men durfde er niet aan… Tis of tisni, zo is dat met Decorte.

Een monografie over Jan Decorte zou onvolledig zijn zonder een portret van Sigrid Vinks (°4 januari 1956), zijn partner in leven en werk.

Vinks is in dit boek zeer aanwezig. Haar bijdrage aan Decortes werk is veelzijdig: kostuumontwerpster (haar eerste samenwerking met Jan, voor zijn film Hedda Gabler in 1978), vertaalster, dramaturge en sedert 1984 actrice in al zijn voorstellingen. Maar bovenal: inspirator, schutsengel.

Zonder Sigrid géén Jan, zo is dat. Maar zonder Jan, geen werk van Jan en Sigrid. Het werk draagt onmiskenbaar Jans signatuur.

Dit is een polyfoon boek. Er hebben enkele tientallen auteurs aan meegewerkt en die meerstemmigheid zorgt voor evenveel tonen, stijlen, invalshoeken.

Het boek opent met twee uitgebreide biografische interviews. Daarna worden de thema’s van Decortes werk uitgespit in dertien essays. Tot slot volgt een chronologische beschrijving van het oeuvre. Deze bevat ook een groot aantal getuigenissen van mensen die met Decorte hebben samengewerkt. En in de vele citaten uit interviews en recensies wordt ook een stuk receptiegeschiedenis getekend.

€ 34,95

34,95
8,18

Facturatieadres

Leveringsadres (alleen indien verschillend van facturatieadres)

Prijzen zijn inclusief btw. Het bedrag wordt vandaag overgeschreven op rekening BE65 7360 3679 5396 van Theaterpublicaties vzw.